Windows XP gaat nog wel (even) mee

13-02-2014 10:27 | Door Chris van Werkhoven

Microsoft heeft Windows XP – het populaire besturingssysteem voor desktop en laptop – erg lang ondersteund. Je kunt het nieuws niet gemist hebben: nu komt er toch echt na bijna dertien jaren een einde aan deze ondersteuning door Microsoft. Je leest hier bovendien dat Microsoft Security Essentials voor Windows XP vanaf 8 april niet meer te downloaden is, en als je het wel al gebruikt, de updates voor slechts beperkte tijd zullen zijn.

Met inmiddels drie opvolgende producten wordt het tijd patches en security-updates voor Windows XP vaarwel te zeggen. 8 april van dit jaar moet je over zijn gestapt naar een nieuwere Windows-versie om veilig te werken en eindigt de ondersteuning.

Hoezo ‘moet’? Geen paniek, laat je vooral geen angst aanpraten. Het zwaard van Damocles hangt nog niet boven je hoofd. Ben je met de migratie bezig maar lukt het niet om die voor 8 april af te ronden omdat het testen en converteren van legacy applicaties simpelweg meer tijd kost dan je handjes ter beschikking hebt? Gebruik je oudere randapparaten of componenten die moeizaam aan de praat zijn te krijgen met een nieuwe Windows-versie? Of misschien heb je wel even andere prioriteiten en is het migreren van je allerlaatste Windows XP-werkplekken nog geen optie. Je bent overigens niet de enige die het niet haalt, want diverse onderzoeken laten zien dat tussen 10 en 30 procent van de werkplekken – afhankelijk van het onderzoek – op 8 april nog Windows XP zal draaien.

Wat kun je doen om Windows XP ook na zijn pensioenleeftijd nog even te gebruiken? Om te beginnen is de migratietijd te rekken door deel te nemen aan het Custom Support programma van Microsoft. Tegen betaling ontvang je dan gewoon weer beveiligingsupdates. Helaas zijn de kosten per device fors en bovendien ontvang je alleen beveiligingsupdates die Microsoft als ‘kritisch’ aanduidt. Is dit niet voor jouw organisatie weggelegd, dan is er een hele reeks aan kleinere en grotere technische maatregelen die je kunt nemen om Windows XP nog even te blijven gebruiken om de tijd te overbruggen tot de migratie is afgerond. Denk daarbij aan relatief eenvoudige zaken zoals het inschakelen van de Windows Firewall en het gebruiken van een niet-Microsoft antivirusoplossing die ook controleert op malware.

Omdat veel security-lekken zich in Internet Explorer bevinden, die bovendien sterk verouderd is op Windows XP, is aan te raden over te stappen naar een modernere browser, bijvoorbeeld Google Chrome. Ingewikkeldere maatregelen zijn bijvoorbeeld het inzetten van mandatory profiles, applicatie sandboxing, software restriction policies, data execution prevention (DEP) en de Microsoft Enhanced Mitigation Experience Toolkit.

Windows XP blijft na 8 april 2014 gewoon werken; het is niet zo dat de computer niet meer opstart of niet meer bruikbaar wordt. Haal je het niet vóór 8 april volledig te migreren? Neem dan in ieder geval voor die tijd de genoemde en nog een reeks andere maatregelen om de risico’s tot een minimum te beperken. Maar uiteindelijk is het verstandig Windows XP zo snel mogelijk te verlaten, want we zitten in de gevarenzone zonder beveiligingsupdates.


Chris van Werkhoven
Computable Expert – Expert van Computable voor het topic Cloud Computing
Principal Architect