Windows XP gaat nog wel (even) mee

13-02-2014 10:27 | Door Chris van Werkhoven

Microsoft heeft Windows XP – het populaire besturingssysteem voor desktop en laptop – erg lang ondersteund. Je kunt het nieuws niet gemist hebben: nu komt er toch echt na bijna dertien jaren een einde aan deze ondersteuning door Microsoft. Je leest hier bovendien dat Microsoft Security Essentials voor Windows XP vanaf 8 april niet meer te downloaden is, en als je het wel al gebruikt, de updates voor slechts beperkte tijd zullen zijn.

Met inmiddels drie opvolgende producten wordt het tijd patches en security-updates voor Windows XP vaarwel te zeggen. 8 april van dit jaar moet je over zijn gestapt naar een nieuwere Windows-versie om veilig te werken en eindigt de ondersteuning.

Hoezo ‘moet’? Geen paniek, laat je vooral geen angst aanpraten. Het zwaard van Damocles hangt nog niet boven je hoofd. Ben je met de migratie bezig maar lukt het niet om die voor 8 april af te ronden omdat het testen en converteren van legacy applicaties simpelweg meer tijd kost dan je handjes ter beschikking hebt? Gebruik je oudere randapparaten of componenten die moeizaam aan de praat zijn te krijgen met een nieuwe Windows-versie? Of misschien heb je wel even andere prioriteiten en is het migreren van je allerlaatste Windows XP-werkplekken nog geen optie. Je bent overigens niet de enige die het niet haalt, want diverse onderzoeken laten zien dat tussen 10 en 30 procent van de werkplekken – afhankelijk van het onderzoek – op 8 april nog Windows XP zal draaien.

Wat kun je doen om Windows XP ook na zijn pensioenleeftijd nog even te gebruiken? Om te beginnen is de migratietijd te rekken door deel te nemen aan het Custom Support programma van Microsoft. Tegen betaling ontvang je dan gewoon weer beveiligingsupdates. Helaas zijn de kosten per device fors en bovendien ontvang je alleen beveiligingsupdates die Microsoft als ‘kritisch’ aanduidt. Is dit niet voor jouw organisatie weggelegd, dan is er een hele reeks aan kleinere en grotere technische maatregelen die je kunt nemen om Windows XP nog even te blijven gebruiken om de tijd te overbruggen tot de migratie is afgerond. Denk daarbij aan relatief eenvoudige zaken zoals het inschakelen van de Windows Firewall en het gebruiken van een niet-Microsoft antivirusoplossing die ook controleert op malware.

Omdat veel security-lekken zich in Internet Explorer bevinden, die bovendien sterk verouderd is op Windows XP, is aan te raden over te stappen naar een modernere browser, bijvoorbeeld Google Chrome. Ingewikkeldere maatregelen zijn bijvoorbeeld het inzetten van mandatory profiles, applicatie sandboxing, software restriction policies, data execution prevention (DEP) en de Microsoft Enhanced Mitigation Experience Toolkit.

Windows XP blijft na 8 april 2014 gewoon werken; het is niet zo dat de computer niet meer opstart of niet meer bruikbaar wordt. Haal je het niet vóór 8 april volledig te migreren? Neem dan in ieder geval voor die tijd de genoemde en nog een reeks andere maatregelen om de risico’s tot een minimum te beperken. Maar uiteindelijk is het verstandig Windows XP zo snel mogelijk te verlaten, want we zitten in de gevarenzone zonder beveiligingsupdates.


Chris van Werkhoven
Computable Expert – Expert van Computable voor het topic Cloud Computing
Principal Architect

Negativiteit is dodelijk: drie tips om je er tegen te wapenen

Negativiteit werkt aanstekelijk. Te veel naar klachten en negatieve praat luisteren maakt je niet enkel dommer, het vreet ook aan je motivatie. Als zakenman is het dus erg belangrijk om niet meegezogen te worden in zo’n negatieve spiraal. Entrepreneursblog Inc geeft alvast drie tips om je er tegen te beschermen. Trevor Blake, succesvol ondernemer en schrijver van ‘Three Simple Steps: A Map to Success in Business and Life’, beweert op basis van neurowetenschappelijk onderzoek dat onze hersenen als een spier werken. Als ze worden blootgesteld aan negativiteit, absorberen ze die. Volgens Blake is er een groot verschil tussen problemen en klachten: “Mensen die klagen willen geen oplossing, ze willen enkel dat je meegaat in hun negativiteit. Dit beschadigt je hersenen zelfs als je enkel passief luistert. En als je hun gedrag probeert te veranderen, word je waarschijnlijk zelf het onderwerp van een klacht.”

Blake somt dan de volgende drie strategieën op om jezelf en je hersenen te beschermen tegen zulke klachten:

1) Creëer afstand
Klagers zijn als kettingrokers volgens Blake: je kan proberen hun slechte gewoonte te veranderen, maar dat is niet gemakkelijk en hun rook is ook nefast voor je eigen gezondheid.
Als het niet lukt om een negativo op andere gedachten te brengen, blijf je maar best op afstand. Je hersenen zullen je op termijn bedanken voor de rust, want negatieve mensen zijn energievampieren. Ze zuigen je volledig leeg.

2) Vraag de klager om het probleem op te lossen
Probeer de klager verantwoordelijkheid te doen nemen voor een oplossing. Reageer op een klacht met iets als: “En wat ga jij daar aan doen?”
Je zal merken dat de meeste klagers gekrenkt afdruipen als je op die manier reageert (omdat je ze niet geeft wat ze willen), maar sommigen zullen van de gelegenheid gebruik maken om tot een oplossing te komen.

3) Bescherm jezelf
Gebruik mentale technieken om jezelf te beschermen tegen eindeloze klachten. Blake raadt aan om je in je gedachten terug te trekken naar je favoriete plek terwijl je gesprekspartner vloekt en tiert.

Bron: Express.be – di 28 aug 2012

Michael Dell blokkeert Twitter-account dochter

13-08-2012 11:23 | Door Sander Hulsman | Computable

Voorman van ict-leverancier Dell Michael Dell heeft het Twitter-account van zijn dochter Alexa geblokkeerd. Reden hiervoor is dat zij zeer gedetailleerd had gecommuniceerd waar zij de komende tijd zou zijn. Dell trekt per jaar 2,2 miljoen euro (2,7 miljoen dollar) uit voor de beveiliging van zijn gezin, maar met één tweet wist dochterlief haar veiligheid en die van haar ouders op het spel te zetten.

De 18-jarige Alexa vertelde op Facebook en Twitter op welk tijdstip zij bij welke winkels in New York zou gaan winkelen. Ook vertelde zij wanneer zij een diner zou bijwonen en waar haar vader en moeder de komende weken zouden zijn. Haar ouders waren hier op z’n zachtst gezegd niet gelukkig mee, omdat het eventuele ontvoerders de tijd gaf om een kidnapplan te maken.

Michael Dell trekt ongeveer 2,2 miljoen euro per jaar uit om zijn gezin te beveiligen. Bescherming van en via social media was hier blijkbaar nog geen onderdeel van. Gevolg is dat dochter Alexa niet meer over een Twitter-account beschikt. Naast de kans op een ontvoering heeft Michael Dell besloten tot verwijderen van het account, omdat hackers op basis van gegevens op social media het wachtwoord van accounts kunnen raden.

Lees meer >>